Baskisk Pelota

Baskisk pelota härstammar från Baskien i norra Spanien. Sporten spelas på en plan och kan spelas med handen, racket eller slagträ. Traditionellt spelas sporten med två lag som är vända mot varandra och med avgränsade av en linje eller ett nät. Det går också att utöva sporten genom att slå bollen mot en vägg.

Nationalsport i Valenica

Idag spelas baskisk pelota på flera ställen i världen, men sporten är som mest populär i Spanien och Frankrike. I Valencia är basisk pelota till och med en nationalsport, men den utövas också i länder som Mexico, Belgien och Argentina. Det internationella förbundet för baskisk pelota har standardiserat de olika varianterna av sporten genom att ha fasta vikter på bollarna samt regler och bestämmelser för utformning av spelplan.

Olika typer av vikt på bollen

Själva bollen kallas för pelota och dess material och vikt beror på om man spelar med händerna, racket eller med slagträ. Bollens kärna är gjord av buxbom och kan vara mellan 20-36 mm i diameter. Kärnan och därmed vikten på bollen anpassas efter åldersgruppen som spelar och kan även bestå av latex. Bollen lindas in i ett lager av ull som sedan täcks av getskinn.

En internationell sport

Baskisk pelota är en bollsport från Baskien i norra Spanien som idag har blivit populär i andra delar av världen. Sporten utövas med boll samt slagträ, racket eller händerna. Denna bollsport kan spelas mot en vägg, men traditionellt sett utövas den mellan två lag som skiljs åt av ett nät eller en linje. Baskisk pelota är Valencias nationalsport, men utövas också i länder som Mexico och Argentina.

Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.