Matkot

En populär racketsport i Israel är matkot som ofta kan ses spelas på stränderna och därför även kallas strandtennis. Det enda som behövs är en boll, ett racket och såklart en partner att spela mot. Matkot har funnits sedan 1920 och därefter spridit sig till andra länder som har en stor israelisk befolkning.

Utrustningen i matkot

Eftersom det är en strandsport så är det inte mycket utrustning som behövs för att komma igång. Du behöver ett racket och det är ofta tillverkat i trä även om idag moderna material såsom kolfiber kan användas. Det racket som används bör vara vid 30 centimeter i diametern. Bollen som används är en vanlig squash boll men nybörjare kan välja en annan typ om de vill ha en boll som studsar mer eller väger mindre.

Sportens historia och utveckling

Matkot är en racketsport som spelats i Palestina sedan 1920-talet. Det finns liknande sporter i andra läder som också de har starka strandkulturer, ett exempel är Brasilien där sporten kallas för frescoball. Matkot är en sport som har spelats för nöjes skull men sedan år 2000 hålls tävlingar i Tel Aviv. Sporten har enkla regler och det gäller att slå bollen mellan sig fram och tillbaka så många gånger som möjligt utan att den trillar i sanden.

Israels nationalsport på stranden

Det sägs att matkot är Israels nationalsport på stranden eftersom den är så vanlig. Sporten har fått sitt namn efter det racket som heter matka men varifrån ordet härstammar är okänt. Sporten har spridit sig långt utanför Israels gränser och det går att se utövare både på stränder i Sverige och Thailand. I takt med att sporten vuxit har även utrustningen blivit förbättrad även om ett träracket ännu är det vanliga att se.

Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.