Regler och termer i tennis

Många tycker att tennis har ett mycket konstigt sätt att räkna men om man kommer in i spelet blir det mer självklart. Sporten är ingen direkt lagsport men dam- herr- och mixeddubbel spelas förutom singel. När det spelas lagtävlingar som Davis Cup varvas singelmatcher med en dubbelmatch och ungefär lika är det i Federations Cup.

Serve, volley och smash

tennisteckningFör att vinna ett game måste man ta hem minst två poäng i rad. Ett game kan man vinna med fyra raka poäng, eller de två sista på raken. Förutom räkningen är linjerna viktiga. En serve måste landa inom eller på servelinjerna. Sidolinjerna begränsar planens bredd och den så kallade korridoren gäller bara för dubbel. Baslinjen brukar vara bredare och man måste stå bakom den när man servar.

Att hålla koll på

När man servar måste man tänka på att motståndaren skall vara beredd. Många glömmer att kolla att så är fallet och då kan serven bedömas som fel. Dessutom måste fötterna vara bakom linjen i det moment då man träffar bollen, annars döms fotfel. En spelare har två chanser att serva rätt, lyckas man inte blir det dubbelfel. I ett set servar spelarna i vartannat game.

Game, set och match

Man skall vara artig i tennis, hälsa och skaka hand med motståndaren och domaren före match och gratulera denne om han/hon har vunnit samt tacka domaren efter matchen. Varje set går till 6, eller i en del fall till 7 (vid resultat 7-5). Vid lika spelas tiebreak, först till 7 vunna poäng gäller med 2 poängs övervikt. Vanligtvis spelas en match i bäst av tre set som innebär att man kan vinna med 2-1 eller 2-0.

Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.