Rullstolstennis

Svensk rullstolstennis har en framgångsrik och framförallt lång tradition. Svenska Tennisförbundet har även bildat ett eget råd för rullstolstennis för att göra idrotten mer tillgänglig och locka nya spelare. Rådet består av representanter från rullstolltennis, tennisspelare med intellektuella nedsättningar och stående spelare med funktionsnedsättning. Men vad skiljer rullstolstennis från ”vanlig” tennis? Vi tar en närmare titt på rullstolstennisen.

Som vanlig tennis med en skillnad

Rullstolstennis följer och använder sig av precis samma regler som vanlig tennis, förutom på en punkt. Bollen får studsa två gånger istället för en. Det var först 1977 som rullstolstennis började spelas i organiserad form och sporten nådde först Sverige 1990. På senare år har rullstolstennis i Sverige vuxit och fått fler utövare. Fler och fler klubbar börjar dessutom erbjuda tennis för funktionshindrade. Rullstolstennis är även en del av de Paraolympiska Sommarspelen.

Sverige har deltagit i WTC sedan 1990

Idag finns det ungefär 20 000 spelare världen över. Den absolut första internationella mästerskapet (World Team Cup) för rullstolstennis hölls i Los Angeles 1985 och var en motsvarighet till Davis Cup. Sverige har sedan 1990 deltagit med ett herrlag i WTC. När tävlingen hölls i Polen 2003 och i Sverige 2007 deltog Sverige med max antal lag. Då tävlade både herr-, dam-, junior- och qaudlag. Rullstolstennis i Sverige har sett många framgångar och svenska lag tog medaljer mellan 2007-2014.

Rebecka Sternisa Bellander – en svensk stjärna i rullstolstennis

Rebecka Sternisa Bellander var bara 17 år när hon började med rullstolstennis. Sedan tidig ålder spelade hon fotboll och och satsade stort. Hon hade precis börjat träna med IFK Kalmars utvecklingslag, hennes dröm var då att spela i damallsvenskan. I 2011 drabbades Rebecka av Myelit, en väldigt ovanlig inflammation som sätter sig i ryggmärgen. Hon blev förlamad inom loppet av ett dygn, från midjan och ner. En dag testade hon på rullstolstennis och fastnade för sporten. Rebecka har vunnit samtliga SM förutom det första i 2013 när hon började. Hon slutade tyvärr spela i november 2020.

Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.