Tennisbollen

Bollar avsedda för tennisspel har funnits sedan medeltiden. Det var dock först 1874 som bollarna fick standardiserade mått. Major Walter Clopton Wingfield anses vara den moderna tennisens fader. Han rekommenderade den typ av tennisboll som användes vid de första Wimbeldon-mästerskapen. Bollen var ihålig, tillverkad av gummi och klädd med vit flanell.

De officiella reglerna för dagens tennisbollar

Det Internationella Tennisförbundets regler gör gällande att en tennisboll ska vara vit eller gul så att den syns bra. Enligt regelverket ska bollens diameter vara 65,4 -73 millimeter och den ska väga 56 – 59,4 gram. Dagens bollar är tillverkade av två stycken i gummi som sammanfogas till ett klot. Det finns två olika typer på marknaden, gasfyllda bollar och trycklösa bollar.

Skillnaden mellan en gasfylld och en trycklös tennisboll

Gasfyllda bollar har en kärna som fylls med kväve eller luft under tryck medan trycklösa bollar är gjorda av ett tjockare gummi som bidrar till att det inre och det yttre trycket är detsamma. Den sistnämnda typen av bollar studsar mer när de blir slitna. En gasfylld boll förlorar studsförmågan ju mer den används och ska helst förvaras i en speciell förpackning.

Vilken typ av tennisboll används vid tävlingar?

tennisboll grön

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att spel- och studsegenskaper förändras snabbare hos trycklösa bollar. Det har lett till att gasfyllda bollar vanligen användas vid större tävlingar. I dag är även en boll som fyllts med gasfyllda plastkulor godkänd av ITA. Den anses vara ett bra val för den som söker ett alternativ som ligger mellan de två vanliga bolltyperna. Det är även noterbart att det finns en annan typ av tennisboll som används vid japansk tennis, så kallad Soft Tennis, den är lätt och klädd med ett skikt av gummi.

Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.