Grand Slam

Grand Slam innebär att en tennisspelare vinner samtliga fyra stormatcher i de internationella mästerskapen i tennis under ett och samma kalenderår. Dessa turneringar går ofta under namnet Grand Slam-turneringar och givetvis är det mycket prestigefyllt att vinna alla fyra under samma år. Det är inte särskilt många som har lyckats med detta, men däremot har flera lyckats vinna samtliga tävlingar under olika kalenderår.

Grand Slam Tennis Flags

Vilka turneringar ingår i Grand Slam?

Det är fyra internationella mästerskapsturneringar som ingår i Grand Slam. De olika tävlingarna hålls i olika länder och är följande: Australiska öppna i Melbourne i januari, Franska öppna i Paris under maj/juni, det mycket välkända Wimbledonmästerskapet i London under juni/juli samt US Open som äger rum i New York under augusti/september. Spelare kan ta hem en Grand Slam inom singel, dubbel eller mixed dubbel och såväl av damer som herrar.

Tennisspelare som har kammat hem Grand Slam

Att vinna fyra stora mästerskap under samma kalenderår är en stor bedrift, vilket också gör att inte så många spelare har lyckats med det. Inom singel har endast fem personer gjort det, nämligen Donald Budge, Maureen Connolly, Rod Laver, Margaret Smith Court samt Steffi Graf. Laver har dessutom lyckats vinna Grand Slam två gånger, både 1962 och 1969. Svensken som har kommit närmast att ta hem en Grand Slam är Mats Wilander, som vann tre av fyra turneringar.

Olika Grand Slams

Spelare som plockar hem en så kallas konsekutiv Grand Slam lyckas göra det under samma kalenderår, medan spelare som har vunnit en karriär-Grand Slam har vunnit alla mästerskap, men inte under samma kalenderår. Den senaste gången en tennisspelare vann en Grand Slam var Steffi Grafs vinst 1988. Däremot har begreppet Grand Slam omdefinierats något, vilket har medfört att exempelvis Serena Williams har en konsekutiv titelvinst.

Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.